Extra: Dit is nep

Extra: Dit is nep

Deze extra aflevering is een soort van 'mixtape van ideeën' – een collage van gesprekken die allemaal begonnen met de vraag: wat is nep?

Dit in het kader van het Wintertuinfestival 2016 dat als thema 'dit is echt' heeft: over echtheid binnen en buiten de literatuur. Wat is het belang van literaire fictie? Waarom schrijven we en vertellen we elkaar verhalen die niet waargebeurd zijn? En meer. Kom langs!

Shownotes: 

(Check de getekende shownotes hier.)

  1. Het hele idee voor deze reportage kwam van de eerste aflevering van Home of the Brave, een van mijn lievelingspodcasts. In die eerste aflevering, The End of the World,  vraagt Scott Carrier mensen naar het einde van de wereld om meer over hun ideeën over dit leven te weten te komen.
  2. De eerste zin van mijn voiceover verwijst naar Man met de microfoon, een fijne podcast met echte en bijna echte verhalen van Chris Bajema.
  3. De beste vertaling van de Lao Zi is die van Kristoffer Schipper. Daaruit komt ook mijn citaat.
  4. Suus te Braak is dj en mensenrechtenactivist.
  5. Martijn Brugman is schrijver. Hij geeft (binnenkort weer?) een eigen magazine uit.
  6. Jozien Wijkhuijs is journalist en schrijver. Ze schreef een boek over de creatieve industrie, die niet bestaat. Het boek bestaat wel. En mag er zijn.
  7. Lisa Weeda is schrijver en co-host van ondercast. Eind dit jaar verschijnt haar non-fictie novelle De benen van Petrovski.
  8. Obe Alkema is dichter. Hij noemde deze reportage als eerste een 'mixtape'. Nu is hij podcast-famou$$$.
  9. De muziek is van dronebaas Scheerling.
  10. Een van mijn favoriete radiodocumentaires over nep en echt is er een van René van Es.
Aflevering 31

Aflevering 31

Aflevering 30

Aflevering 30