De Groene Podcast

groenepodcast2.jpg

De Groene Podcast is een samenwerking tussen De Groene Meisjes en ondercast: een podcast over groen leven in de breedste zin van het woord. Elk seizoen belichten we een ander thema. In het eerste seizoen buigen we ons over voedselverspilling. Hoe groot is dat probleem, hoe komt het en vooral: wat kunnen we eraan doen

Luister via Spotify, iTunes, Stitcher, TuneIn, Overcast, Podbean of gooi onze rss in je favoriete podcast-app. Je kunt natuurlijk ook gewoon hieronder alle afleveringen luisteren.

Aflevering 1: Kromme kommers en te kleine pruimen

In deze eerste aflevering kijken we naar het voedsel dat de supermarkt of de restaurants niet eens haalt. We praten met Diana en Arabella, die juist dat eten alsnog op ons bord proberen te krijgen, en met Chantal, die er soep van maakt. Ook ontmoeten we Toine, die een beetje ons kompas door het hele seizoen gaat zijn. Maar we beginnen bij de pruimen van Kees.

Links:
Ugly Food Rescuers Club
Verspilling is verrukkelijk
Kromkommer
Buitenbeentjes

01a.jpeg
01b.jpeg

Aflevering 2: Koken met restjes (en je liefdesleven)

In de tweede aflevering van De Groene Podcast klimmen we de ladder van Moerman op. De ladder van wat? Ook dat leggen we uit. We kijken naar eten dat overblijft uit supermarkten en wat daarmee gebeurt. We gaan lunchen bij InStock waar Djaja ons ook vertelt over de Poolse ex van de kok en welke invloed dat op de kaart heeft. Freke vertelt over hoe je op resten uit de supermarkt een hele keten kunt opzetten. Ten slotte gaan we bij August op de koffie, die een soort Pokémon Go tegen voedselverspilling heeft gemaakt.

Links:
Ladder van Moerman
InStock
NoFoodWasted


Aflevering 3: Losse bananen kopen en kritische vragen stellen

Nadat we naar de verspilling langs de hele voedselketen hebben besproken, kijken we in deze aflevering naar onszelf. En naar jou. Consumenten zijn namelijk verantwoordelijk voor bijna de helft van alle voedselverspilling. We praten met al onze eerdere gasten over hoe dat komt en vooral: wat we eraan kunnen doen. Sanne, met haar Rotpot, schuift ook aan.

Links:
Conserveringstechnieken
InStock kookboek
RotPot

Bonusaflevering: Fermenteren kun je leren

De titel zegt het eigenlijk al. Merel gaat voor het eerst zuurkool maken. Spoiler: dat is makkelijker dan je denkt, aldus Merel.

Links:
RotPot
Fermenteren

Dankwoord:

IMG_20180829_165912.jpg

Deze podcast hadden we nooit kunnen maken zonder alle mensen die hun tijd, geduld en kennis in ons investeerden: alle initiatieven en mensen die meewerkten aan de podcast. Onze geweldige tune is is gemaakt door Daan van Haren en ons schitterende logo door Studio Another Day.

De lieve mensen van het Podcastnetwerk lieten ons de podcast presenteren op hun Podcastfestival. Ze organiseren allerlei toffe avonden rondom podcasts, dus ga ze vooral volgen.