dat dus.

“Story seems to say that everything happens for a reason and I want to say, No, it doesn’t.”
— David Shields, Reality Hunger
 
DatDus_3000x3000PX.jpg
 

dat dus. is een fictiepodcast voor mensen die van documentaires houden. De drie vrienden Robin, Niek, en Jos zijn redelijk goed door hun twintiger jaren gekomen en bevinden zich nu aan het begin van wat hun echte, volwassen leven moet worden. Ze hebben werk, een huis, een baan en genoeg geld om al hun boodschappen onderweg naar huis bij de Albert Heijn to go te doen.

Soms willen ze gewoon heel graag het huishouden doen, maar lukt het niet en schamen ze zich eigenlijk ook dat ze het willen. Een andere keer is iemand koffie zien drinken uit een Starbucks-beker met een naam erop net te veel die dag, of moeten ze tot in detail bijhouden wat ze eten, drinken, roken en slikken om te kunnen functioneren. En dan is er ook nog de behoefte aan intimiteit en echt menselijk contact.

dat dus. is een podcast over hoe je moet omgaan met de dingen in het leven waar niemand je op heeft voorbereid, maar waar iedereen vanuit gaat dat je ze wel snapt.

Luister naar de teaser van aflevering 1:

(dat.dus wordt gemaakt in 3D-audio dus luisteren met een koptelefoon wordt aangeraden.)

“Dit is de eerste keer dat ik radiofictie hoor waarvan mijn tenen niet meteen krom gaan staan.”
— Nele Eeckhout (SCHIK)

Met dat dus. willen radiomakers Dennis Gaens, Martin Rombouts en Jozien Wijkhuijs een nieuwe vorm van radiofictie maken. Ze onderzoeken de ruimte tussen fictie en non-fictie, tussen hoorspel en documentaire. De afleveringen worden binauraal opgenomen, zodat de luisteraar onderdeel wordt van de vriendengroep die Robin, Niek, en Jos vormen. De schrijvers werken nauw samen met de acteurs, die delen van het verhaal improviseren, als een vorm van collective storytelling. Elke aflevering is zo het product van de wisselwerking tussen schrijvers en acteurs.  

Luister naar de extended trailer:

 
IMG_20190320_150828.jpg
 

Het plan voor de podcast wordt ontwikkeld in het kader van Oorzaken Academy, een talentontwikkelingstraject voor jonge podcast- en radiomakers, voor de NPO. Het team achter dat dus. is verbonden aan de VPRO en wordt gecoacht door Hanneke Hendrix.

Concept: Dennis Gaens, Martin Rombouts & Jozien Wijkhuijs
Spel: Lowie van Oers.
Logo: Another Day.